top of page

טבעוני - עלי גפן ממולאים באורז וחמוציות

עודכן: 28 ביולי 2020

בדיוק כשהגיעה העונה של עלי הגפן הטריים, זה הזמן לקנות לכם כמות גדולה ולשמור במקפיא. עלי גפן משומרים יכולים לשמש אותנו למתכון הזה, אבל בעייני אין להשוות לטעם של עלי גפן טריים.

בניגוד לסטיגמה באמת שזה לא מסובך להכין עלי גפן ממולאים, פשוט צריך קצת סבלנות. יכול להיות בפעם הראשונה (ואולי גם השניה) הגלגול לא יצא לכם מושלם אבל למי אכפת? הטעם עדיין מושלם.

אתם יכולים לשחק עם המילוי- אני אוהבת חמוציות כי הן מתוקות-חמוצות, אבל אתם בהחלט יכולים להשתמש בצימוקים בהירים או כהים, צימוקי אוכמניות, ואפשר פשוט להשמיט אם לא אוהבים. גם בגזרת עשבי התיבול אפשר לגוון. השתמשו בפטרוזיליה או כוסברה או שילוב של שניהם, הוסיפו שמיר קצוץ אם אתם אוהבים. הכל לפי טעמכם האישי.

בערך 40 עלי גפן ממולאים


מרכיבים

חבילה של עלי גפן טריים (בערך 40 עלים) או עלי גפן משומרים, שטופים היטב

2 כוסות אורז עגול

1/2 כוס חמוציות לא ממותקות/צימוקים

1 עגבניה קצוצה

1 בצל קצוץ דק

חופן עלי נענע קצוצים (בערך 10 עלים)

צרור פטרוזיליה/כוסברה/שילוב של שניהם, קצוצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

5 כפות שמן זית

לרוטב

1/4 כוס מיץ לימון

3 כפות שמן זית

2 כפות סילאן

1 כפית שטוחה מלח (אם משתמשים בעלי גפן משומרים לא שמים מלח)

מים


אופן ההכנה

1. לעלי גפן טריים- מניחים את עלי הגפן בקערה ושופכים מעליהם מים רותחים. משהים למשך דקה ושוטפים במים קרים. (אם משתמשים בעלי גפן משומרים שוטפים אותם היטב מנוזלי השימור. אין צורך לחלוט במים רותחים).

2. מכינים את המילוי- שוטפים את האורז היטב במסננת תחת מים זורמים, עד שהמים יוצאים שקופים.

3. מערבבים בקערה את האורז השטוף, החמוציות/צימוקים, עגבניה, בצל, נענע, פטרוזיליה/כוסברה, מלח, פלפל שחור ושמן זית.

4. מכינים בצד סיר רחב ושטוח ומברישים אותו במעט שמן זית.

4. פורסים כמה עלי גפן על משטח העבודה, עם הצד המחוספס כלפי מעלה, והצד הרחב של העלה פונה כלפיכם (ראו צילום). מניחים בערך כפית מהמילוי (תלוי בגודל העלה, לעלה גדול אפשר לשים כפית גדושה ואפילו כפית וחצי, לעלה קטן חצי כפית-כפית), מקפלים את צידי העלה כלפי פנימה ומגלגלים לצורה של סיגר.

5. מניחים את עלי הגפן המגולגלים בצפיפות בתוך הסיר (אפשר גם לעשות 2 או 3 שכבות עם צריך, תלוי בקוטר הסיר שאתם משתמשים בו).

6. מכינים את הרוטב- מערבבים בקערה את מיץ הלימון, שמן הזית וסילאן. שופכים מעל עלי הגפן. מוסיפים מים עד לכיסוי של עלי הגפן ומניחים מעל צלחת כבדה בערך באותו הקוטר של הסיר.

8. שמים את הסיר מעל להבה גבוהה ומביאים לרתיחה את הנוזלים. מכסים, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים במשך שעה ורבע לפחות (אפשר גם קצת יותר).

9. מכבים את האש ומצננים כמה דקות.

10. הופכים את הסיר על צלחת הגשה שטוחה.

הערות

* מומלץ מאוד לקנות כמות גדולה של עלי גפן טריים כשהם בעונה, לשטוף ולהקפיא. אם משתמשים בעלי גפן קפואים אין צורך לחלוט במים רותחים. ההקפאה מרככת את העלים והופכת אותם נוחים לגלגול.

* אפשר לגוון במילוי במה שאוהבים- צימוקים בהירים או כהים, צימוקי אוכמניות (ואפשר בלי פירות יבשים בכלל), כוסברה, פטרוזיליה, שמיר, לפי טעמכם האישי.

* אם נשאר לכם מילוי אתם יכולים להשתמש בו לממולאים נוספים (בצל ממולא או כרוב למשל), או לבשל בסיר ממש כמו שמבשלים אורז. יוצא טעים בטירוף.

את עלי הגפן אפשר לאכול חמים, אני אוהבת לאכול אותם דווקא כשהם מתקררים מעט, בטמפרטורת החדר. ממליצה להגיש את עלי הגפן עם יוגורט עיזים.


5,240 צפיותתגובה 1

פוסטים אחרונים

הצג הכול

1 Comment


itamargros
Jun 15, 2020

שאלה- הצלחת נשארת בסיר בזמן הבישול?

Like
bottom of page